TUDUNG LABUH DAN KOPIAH

Tuesday, October 19, 2010

"Angah kenalkan, ni classmate acik" jelas sahabat se-halaqah saya semasa kami berjumpa untuk temujanji makan tengah hari bersama.

Saya hanya membalas senyuman daripada beliau sambil mengajak untuk ke meja makan.

"Awak ambil course ape?", saya bertanya sekadar berbasa basi kepada Mira.

"Usul fiqh", jawab beliau ringkas..

"Oh..saya hanya mengangguk-angguk sambil meneruskan jamahan makanan.

Sudah menjadi kebiasaan, tengah hari seperti itu, keadaan kafe EVOKE akan menjadi sangat sesak.Mujurlah kami sempat mendapatkan tempat setelah selesai digunakan pelanggan lain.

"Awak ambil course apa pulak?", tanya Mira kemudiannya.

" Hurm, saya... Accounting"

"Oh.."balas Mira dengan kening yang berkerut-kerut.

"Kenapa?" tanya saya kehairanan

Mira tersenyum sumbing, "Tak de, saya ingat awak budak course agama, I mean Bahasa Arab ke, IRK ke ( IRK ialah stand kepada Islamic Revealed knowledge) yela, tengok pakaian awak macam...beliau terhenti disitu.

Saya cuma tersenyum dan meneruskan jamahan makanan sambil berfikir-fikir..

"Hurm, tak semestinya student course agama je yang kena pakai tudung labuh kan?"..

Agak terkejut dengan persoalan yang tiba-tiba saya kemukakan, beliau kemudiannya mengangguk lambat-lambat dan meneruskan jamahan. Sekilas pandang, saya lihat beliau termenung. Entahlah, saya tidak pasti apa yang difikirkan. Mungkin, sedang bermuhasabah tentang tudungnya yang sedikit berbeza.

TUDUNG LABUH versi MALAYSIA

Hampir setahun lebih menimba ilmu di UIAM, saya dapati keunikan institusi ini bukan sahaja pada ilmu, cendikiawan, reka bentuk bangunan dan juga sistem penilaiannya, bahkan juga dari aspek budaya dan cara pemakaian. Pelbagai jenis fesyen dan gaya boleh dilihat disini. Saya kira, mungkin kerana faktor budaya manusia-manusia yang mempunyai latar belakang berbeza dari pelbagai negara. Fesyen-fesyen ini diserap masuk sedikit demi sedikit sehingga sebati menjadi pakaian pelajar-pelajar tempatan.Sehigga terbit persoalan, fesyen yang bagaimana sebenarnya mengikut kehendak Al-Quran?..Ada yang mengatakan di dalam Al-Quran tidak mencatat secara spesifik bagaimana sebetulnya seseorang muslimah itu perlu berkerudung.Cuma di jelaskan perlu menutup bahagian-bahagian tertentu.

“Wahai nabi (Muhammad), suruhlah kepada isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan kamu dan wanita-wanita beriman agar melabuhkan jilbab (pakaian bagi menutup seluruh tubuh) mereka (semasa mereka keluar), cara yang demikian itu lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Pengasihani (terhadap dosa kamu di masa lalu).”-Al-Ahzab 59Masyarakat Malaysia umumnya selalu mengaitkan tudung labuh dengan golongan pelajar atau guru-guru agama yang memakai tudung bidang 60 serta dijahit jurus kehadapan. Fesyen ini sangat terkenal dalam tahun 80-an.Namun, tahun demi tahun, pelbagai jenis tudung labuh mula di perkenalkan.Para wanita muslimah mula tampil dengan pelbagai gaya. Bahkan ada juga yang dibawa ke medan peragaan.Lalu, tudung labuh versi lama sudah semakin kurang dikenakan.


ERTI ' TUDUNG LABUH' YANG SEBENAR


Tujuan utama penulisan saya bukanlah ingin membahaskan fesyen tudung bagaimana yang lebih tepat. Akan tetapi saya lebih suka mengajak untuk kita melihat kepada tujuan pakaian tersebut. Jika kita renungkan ayat ke 59 Surah Al-Ahzab diatas, Allah swt menjelaskan bahawa objektif setiap muslimah dikehendaki bertudung adalah untuk menjaga dirinya dan supaya dia dikenali sebagai wanita yang baik-baik.Nah, inilah sebenar tujuan utama yang perlu kita utamakan. Fesyen atau gaya hanyalah sebuah wasilah..

NAMUN, WASILAH ADALAH JAMBATAN.

Rasulullah saw begitu kuat menekankan supaya setiap lelaki memilih calon isterinya yang ramai anak, sebagaimana sabda baginda: “Kahwinlah perempuan-perempuan yang keturunan banyak anak, sesungguhnya aku berbangga dengan ramainya umatku di hadapan para Nabi pada Hari Kiamat nanti”. Justeru, pernikahan adalah jambatan kepada tujuan meramaikan umat Islam. Lalu, apakah pula jambatan kepada tujuan menjaga diri dan agar dikenali sebagai wanita yang baik-baik ?Maka disitulah letaknya peranan pakaian dan tudung yang kita kenakan.Caranya sangat mudah, jika kita memakai tudung labuh jenis A, terasa ianya lebih menjaga diri kita daripada melakukan maksiat, maka tudung A lah yang menepati kehendak syariat. Dan apabila memakai tudung labuh jenis B, kita lebih mudah terjerumus ke lembah maksiat, maka pastilah terdapat kekurangan pada tudung jenis B. Tanyalah pada diri sendiri, hati anda tidak akan pernah membohongi, sebagaimana sabda Nabi dalam hadis ke 27 susunan Imam Nawawi :

Dari An-Nawwas bin Sim'an r.a, dari Nabi SAW yang bersabda : " Kebajikan itu adalah budi pekerti yang baik. Dan dosa pula adalah apa yang tersimpul di dalam diri engkau dan engkau benci bahawa ia diketahui manusia mengenainya.
~ Riwayat Muslim

Dari Abi Wabishah bin Ma'bad r.a : " Bahawa aku datang kepada Rasulullah SAW lalu banginda bertanya : ' Engkau datang bertanyakan erti kebajikan ? ' Aku menjawab : ' Ya '. Sabda Rasulullah SAW lagi : ' Tanyalah hati engkau. ' Kebajikan itu ialah apa yang mententeramkan diri engkau kepadanya serta mententeramkan hati. Manakala dosa pula ialah apa yang mengganggu jiwa dan meragui dalam dada, walaupun orang ramai telah memberikan engkau fatwa dan terus menfatwakan sesuatu.' "

Walaupun begitu, sepanjang saya berdiskusi dan bertemu dengan ramai wanita, mereka menyatakan apabila mereka memakai tudung labuh versi Malaysia atau versi lama, ia lebih menjaga diri dan akhlak mereka. Wallahu'alam, saya tidak menyatakan ianya seratus peratus benar atau juga salah.Secara peribadi, saya mengakuinya.Namun, terpulanglah kepada pendirian dan pegangan masing-masing. Yang penting, 'tujuan' sebenar tercapai.

TUDUNG LABUH DAN KOPIAH

Saranan menjaga diri bukan sahaja dikenakan kepada para wanita Islam akan tetapi juga buat lelaki-lelaki yang beriman. Ini kerana ayat ke 30 surah An-Nur di datangkan buat para muslimin terlebih dahulu dan kemudiannya barulah disusuli dengan ayat ke 31, buat kaum wanita.

”Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.-An-Nur, 30.


Lalu, tidak keterlaluan jika saya katakan kopiah adalah wasilah terbaik untuk seseorang lelaki muslim menjaga dirinya dari terjerumus ke lembah maksiat. Walaupun, Islam tidak pernah mewajibkannya, sebagaimana bertudung labuh versi lama buat para wanita. Walau bagaimanapun, pendirian saya masih tetap sama, terpulanglah kepada 'cara' masing-masing mencapai tujuan tersebut. Jika tanpa kopiah, lebih mudah buat mereka menjaga diri, ya, mungkin itulah yang terbaik, juga sebaliknya.Namun, Ibnu Umar R.Anhu pernah meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W selalu menggunakan penutup kepala berwarna putih.” (Al-tabrani)


Wallahualam..

1 comment:

PENCARIAN SEORANG HAMBA said...

salam, kak terima kasih kerana berkongsi pengetahuan, maaf lambat bag feedback ye kak..
reserch dari berkenaan soalan fiza tanya pada akak, fiza terjumpa ayat surah Al-Ahzab yang akak pamirkan yang mempunyai translate yang lagi terperinci..
disini fiza kongsikan bersama akak,
terjemahan ini fiza ambil dari Al-Quran Wanita yang memberi penerangan mengenai:

apa itu jilbab?
jilbab ialah sejenis baju kurung yang lapang yang dapat menutup kepala , wajah dan dada.

didalam surah Al-Ahzab: ayat59 terjemahan yang lagi detail mengatakan pada ketika itu isteri2 nabi diwajibkan memakai cadar yang memanjang hinggu menutup DADA, tujuannya agar mereka terlindung dari fitnah dari kaum lelaki . oleh itu hijab wajib hukumnya BAGI SETIAP WANITA MUSLIMAH'

jadi disini berkenaan dengan pemakaian tudung pada pandangan fiza, cara pemakaian (pelbagai fesyen) tidak kisah la macam mana pon, cukuplah jika tudung itu menutup di bahagian dada (tanpa mengira tudung tu labuh ke tak, pandai-pandai la fikir nk tutup bahagian dada itu macam mana dengan tudung)dan cara pemakainnya pula biarlah seseorg itu merasa selamat dari fitnah apa bila memakainya.

sekian,

cuma bila memakai blazer atau kot haruslah tidak menampakkn rupa atau bentuk bahagian dada tersebut.