SOALNYA HATI

Friday, January 15, 2010

4 Komentar
Salam buat semua, moga dalam rahmat dan perhatian Allah SWT.Sudah agak lama juga saya membiarkan blog ini sepi tanpa post terbaru, sampai saya juga kadang-kadang gerun untuk mengunjungi blog sendiri. Namun tidak mengapalah, kerana sememangnya daripada awal niat saya menubuhkan blog, hanya sebagai mengisi masa lapang. Saya juga bukanlah arif dalam bidang penulisan, cuma kadang-kadang apabila terasa ingin meluahkan sesuatu, saya sampaikan di sini. Mungkin juga kerana sudah lama saya meninggalkan alam penulisan diari.=)

PEMINAT YANG TIDAK DI DUGA

"Apa khabar kak"? tanya saya berbahasa tatkala pertama kali berkenalan dengan seorang kakak dalam satu program muslimat.

"Baik alhamdulillah, erm..adik, name ape?"tanya muslimat tersebut sambil mengerutkan kening.

"Masyitah." jawab saya sambil cuba menghidangkan senyuman manis

"Penulis blog 'Bukan Cinta Biasa' yer? tanya dia lagi.(Merujuk kepada title lama blog saya)

"Hah, ya ya" kali ini saya pula menjawab dengan kening yang berkerut.

"Akak selalu jugak ikut blog awak" katanya sambil tersenyum.

Saya hanya mampu membalas dengan senyuman tawar. Rasa malu pula apabila mengenangkan blog selalu sahaja di biarkan 'bersawang'.

"Salam, mas apa khabar?",saya menerima mesej melalui 'Yahoo Messengger' beberapa hari lepas. Dari seorang kakak yang sama-sama berjuang dengan saya dalam Nisa' Wangsa Maju suatu ketika dahulu. Kini beliau menetap di U.S.

"Baik alhamdulillah, akak sihat?"
"Alhamdulillah"
"sekarang winter ke?"
"A'ah sejuukkkk sangat"..
"Owh bestnya, saya pun sejuk jugak skang walaupun cuma kat UIA..(^_^)
"Mas, akak selalu ikut blog awak tau", nice..
"Owh, yeke.huhu,"
"Tapi lama dah tak upadate tu"
"Huhu, maafla kak, kadang-kadang bz xsempat,kadang-kadang xde idea nak menulis, IAllah ada masa nanti saya cuba update"
"Ok, no prob I'm waiting"
"huhu, iAllah kak, thanks, really appreaciate it"..
"My pleasure"..(^_^)

Begitulah serba sedikit perbualan ringkas saya dengan beliau. Entah bagaimana mahu di terjemahkan perasaan saya. Yang pasti, perasaan 'segan' ( dalam pemahaman orang utara) lebih mengusai diri.

Saya tidak menyangka tanpa sedar, ramai yang mengikuti blog daif ini, apatah lagi orang yang langsung tidak saya kenali. Cerita di atas cuma sebahagian daripada feedback yang saya dapat.Namun ianya sudah cukup membuatkan saya gerun mendengarnya. Gerun kerana ketidakmampuan diri dalam 'memberi' yang terbaik.

SESUATU YANG LAHIR DARI HATI, AKAN SAMPAI KE HATI

Terima kasih buat sahabat seperjuangan saya Achik, yang memperkenalkan saya kepada falsafah 'memberi' di atas. Dahulu, saya seringkali membuat draft bagi pengisian ke blog ini, namun entah mengapa saya seringkali gagal mengakhirkan penulisan tersebut sebagai new post.Saya juga tiada jawapan untuk itu apabila di tanya. Namun kini mungkin saya boleh menjawab, post tersebut 'bermasalah', yakni tidak benar-benar lahir daripada hati. Jadi ianya tidak lepas dari untuk di akses..=)

Kini, saya yakin dan percaya seandainya kita menulis adalah dengan niat untuk memberi dan menerima seadanya serta ianya benar-benar dari hati yang tulus, pasti ianya akan melekat ke jiwa-jiwa insan lain. Tak kurang juga pembalikan natijahnya kepada diri sang penulis.

Tidak mudah mencipta ikhlas, namun ianya bukan mustahil. Tanya pada diri, soal pada hati, bekal dengan iman..=)