NAFA'A OBSES

Tuesday, December 16, 2008


Salam buat semua rakan-rakan blogger, para aktivis dakwah, penggemar ilmu, pencinta keadilan dan semua umat Muhammad SAW.
Penceritaan melalui penulisan kadangkala menghiburkan, menjengkelkan, menambah keimanan, merungkai persoalan atau lain-lain asbab disebalik niat penulisan..Namun tatkala membaca blog seorang teman mengenai blog obsesi saya seringkali terfikir dimana hala tuju, kehendak dan tujuan.
Mencari jawapan, merungkai persoalan kadang-kadang sangat memenatkan..Namun dengan panduan bicara wahyu pastinya segala imej akan tergambar jelas..

IKHLAS

Pernah suatu ketika saya bertanya dengan beberapa orang teman, apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan ikhlas?? Dan pelbagai bentuk cabang jawapan telah saya terima. Walau bagaimanapun skrip jawapan yang ada, pastinya ia tidak berguna sekiranya medan amal tidak berfungsi.Dan pastinya dengan istiqamah dan jua mujahadah.Teringat pula seungkap kata-kata ulamak dalam bahasa arab yang seringkali menjadi buah mulut dan juga skrip hafalan untuk menulis insya’ semasa zaman persekolahan dahulu..:

Al-ilmu bila amalin, kas-syajar bila samarin..
-Ilmu tanpa amal, ibarat pohon yang tidak berbuah..


Mengapa tiba-tiba persoalan ikhlas terbit? Pastinya ada yang tertanya-tanya. Berbalik mengenai obsesi blog atau apa jua website yang sama waktu dengannya, bahkan juga medan dakwah melalui waqie yang lainnya. Apa jua medan amal, pasti yang utama keikhlasan fa’elnya beserta niat yang jitu untuk terus ‘memberi”, walaupun kadang-kadang nampak seperti tidak diterima atau tiada yang berminat untuk bersama-sama merasakannya

Sememangnya yang memenatkan itulah yang akan “ ditanya” kelak..

TERUSKAN PERJUANGAN WALAU DIMANA BERADA DAN WALAU KESUSAHAN MENJADI UJIAN…

No comments: