La Tahzan wa Mabruk…

Friday, November 28, 2008


Cuti sekolah telah hampir seminggu bermula, bermakna seperti biasa bila tiba muslim cuti, ramailah insan-insan yang telah bersedia untuk memikul amanah daripada Allah, akan mengambil peluang meraikan walimah. Saya tak kurang juga menerima berbagai jemputan daripada sahabat-sahabat terdekat. Memandangakan jarak yang agak jauh menyukarkan saya untuk pulang kerap ke kampung..Namun pastinya saya berusaha sedaya mungkin untuk memenuhi jemputan, bukankah Rasulullah pernah berpesan..

”Apabila seseorang di antara kalian diundang untuk menghadiri walimatul ’ursy, penuhilah.” (HR. Muslim)

Rasulullah shallallahu ’alaihi wa sallam juga pernah bersabda yang ertinya, :

Barang siapa yang tidak menghadiri undangan walimah/pernikahan, sungguh dia telah durhaka pada Allah dan Rasul-Nya.” (HR. Muslim).

Dari dua hadits ini terlihat jelas bahawasanya hukum memenuhi undangan walimah adalah wajib, jika memenuhi 3 syarat seperti :

(1) Orang yang mengundang adalah seorang muslim,
(2) Orang yang mengundang tidak terang-terangan dalam berbuat maksiat
(3) Tidak terdapat maksiat yang tidak mampu dihilangkan dalam acara yang akan dilangsungkan.

Lihat hukum memenuhi undangan secara detail

http://curhatustad.multiply.com/journal/item/8

Kepada semua sahabat-sahabat yang bakal bertukar status, semoga Allah memberkati kalian.

Sunnatullah, tatkala ada insan yang bergembira, pasti ada yang mengalami kedukaan..Episod jawapan penghadan pengambilan pelajar baru bagi menyambung pengajian kali kedua diperingkat ijazah sangat berat diterima bagi mereka-mereka yang hanya ada satu tumpuan..Namun buat sahabat-sahabat yang dikasihi moga kalian tidak terlalu mengikut nafsu kesedihan..Pastinya ada pintu lain yang menanti untuk dibuka..La Tahzan…

No comments: